Za smrť vojaka v Trebišove obvinil vyšetrovateľ policajta

15.10.2013 Trebišov

Trebišov 15. októbra (TASR) - V prípade smrti profesionálneho vojaka pri zásahu polície v trebišovskej reštaurácii vyšetrovateľ inšpekcie Ministerstva vnútra SR vzniesol obvinenie z prečinu usmrtenia voči jednému príslušníkovi Policajného zboru SR. TASR to dnes potvrdila hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

Obvinenie voči policajtovi Tomášovi P. vzniesli minulý týždeň. "Vyšetrovanie naďalej prebieha, naďalej sa uskutočňujú procesné úkony podľa trestného poriadku," dodala Kirinovičová.

O obvinení dnes informoval denník Korzár. K tragickému prípadu došlo v apríli tohto roka v jednom z trebišovských barov. Polícia zakročila voči vojakovi Ivanovi Koliščákovi, ktorý na mieste zomrel. Podľa príbuzných zosnulého je to, že bol obvinený len jeden policajt, a to, z čoho bol obvinený, sporné, píše Korzár. Právny zástupca poškodenej rodiny tvrdí, že vyšetrovanie je zmanipulované.

Policajnú hliadku vyslali do trebišovskej reštaurácie pre ohlásenú výtržnosť. Vojak z miestneho útvaru, ktorý sa jej dopustil, pri príchode hliadky už kľačal pred barom so zdvihnutými rukami. Následne bol vyzvaný na úhradu spôsobenej škody a aby opustil zariadenie, fyzicky však zaútočil na člena hliadky. Policajti mu potom nasadili putá. Prítomní otec a brat vojaka pre médiá uviedli, že jeden z policajtov si kľakol Ivanovi na krk tak, že nemohol dýchať, následkom čoho zomrel.

Rezort vnútra v apríli na základe priebežnej správy z pitvy informoval, že najpravdepodobnejšou príčinou smrti vojaka, ktorý zomrel 23. apríla v noci v reštaurácii Berehov, bola bližšie nešpecifikovaná fatálna porucha rytmu srdca. Podľa ďalšieho preverovania došlo k usmrteniu vojaka následkom zákroku policajta.

Korzár informoval, že v septembri si právny zástupca poškodenej rodiny od vyšetrovateľa vyžiadal kópiu spisu, pričom dvaja súdni znalci v posudku stanovili udusenie ako príčinu Ivanovej násilnej smrti. Znalci uviedli, že smrti by sa dalo s veľkou pravdepodobnosťou zabrániť, ak by mu policajti odľahčili krk alebo hrudník a podali mu prvú pomoc.
 

Vyberte región